Kaarteen sotamuseo on 21. Veteraaniperinteen vaalija -kilven saaja

18.7.2018 Kaarteen sotamuseo on 21. Veteraaniperinteen vaalija -kilven saaja

Tammenlehvän Perinneliitto on myöntänyt käyttöön ottamansa Veteraaniperinteen vaalija -kilven Kaarteen sotamuseolle osoituksena veteraaniperinteen vaalimiseksi tehdystä arvokkaasta työstä.

Kilven luovutti Perinneliiton hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Jukka Viinanen 21.6.2018 Lohjalla järjestetyssä tilaisuudessa. Kilven otti vastaan museon isäntä ja perustaja Kalervo Kaarre.

Liiton puheenjohtaja luovutti Veteraaniperinteen vaalija -kilven Kaarteen sotamuseon perustaneille Kalervo ja Teija Kaarteelle. Kuva Salla-Mari Suovesi.

Teija ja Kalervo Kaarteen kotimuseo Lohjalla on yksityisenä kotimuseona kunnianosoitus itsenäisyytemme säilyttämisen puolesta taistelleille sotiemme veteraaneille sekä muistutus Suomen kunniakkaan historiaperinteen vaalimiselle. Museossa tuodaan erityisesti ja elävästi esille, millaista sodan aikana suomalaisten elämä oli ja millä keinoin sodasta selvittiin; inhimillinen näkemys vaikuttaa. Museo avattiin vuonna 2006, ja sitä on vähin erin laajennettu niin, että kokoelmassa on yli 2000 esinettä palauttamassa mieliin vuosien 1939 – 1945 sotien aikaa. Museon esille panosta ja ulkoasusta on vastannut Pasi Laitinen, ja museo-oppaana toimii everstiluutnantti evp. Juhani Hannuksela.

Vasemmalta Kalervo Kaarre, Teija Kaarre, museo-opas Juhani Hannuksela ja museon esillepanosta ja ulkoasusta vastaava Pasi Laitinen. Kuva Salla-Mari Suovesi.

Ajatus veteraaniperinnettä arvokkaalla ja esimerkillisellä tavalla hoitaville kohteille annettavasta tunnuksesta syntyi, kun Tammenlehvän Perinneliitto vuosina 2006 ja 2007 teki eräitä arkistoja sekä museoita ja perinnetiloja kartoittavat selvitykset. Selvitystöiden yhteydessä todettiin, että tällainen tunnus voisi yhdistää erilaisia perinnetyötä tekeviä kohteita yhdeksi kokonaisuudeksi. Samalla se kertoisi kohteissa kävijöille, että veteraanien perinnettä on sinne tallennettu ja että sitä hoidetaan asianmukaisella tavalla. Kyse olisi siis eräänlaisesta perinnetyön ”auktorisoinnista”.

Vasemmalta Pasi Laitinen, Pekka Holopainen, Teija Kaarre, Jukka Viinanen, Kalervo Kaarre ja Juhani Hannuksela. Kuva Salla-Mari Suovesi.

Ensimmäiset Tammenlehvän Perinneliiton Veteraaniperinteen vaalija -kilvet luovutettiin vuonna 2010 Sotamuseolle ja Kansallisarkistolle.

Kaarteen sotamuseo sijaitsee Lohjalla osoitteessa Rakettikaari 30, 08700 Lohja.

Museon kotisivujen osoite on www.kaarteensotamuseo.fi

Sotamuseo on myös Facebookissa.