ROHKEUS

6.1.2018 ROHKEUS

Hyvä lukijamme

Tänä vuonna jatkamme blogia veteraanien arvojen parissa. Keskitymme nyt kuitenkin yhteen ikäryhmään, suomalaisiin nuoriin! He rakentavat tulevaisuuden Suomea ja heitä on syytä kuunnella. Ensimmäisessä blogissa käsittelemme rohkeutta!

”Nuoruus on seikkailu suunnaton…”

Viime vuonna nuoret tekivät Suomelle uuden itsenäisyysjulistuksen, joka on visio Suomen seuraavasta sadasta vuodesta. Uutta julistusta varten järjestettiin kilpailu, jonka voiton vei Kuopion lyseon lukion tiimi Olli Kaksonen, Rasmus Keinänen, Santeri Leinonen ja Antti Rossinen. Itsenäisyysjulistuksessa todetaan mm. seuraavaa:

”Rauhallinen ja hyvinvoiva maailma on edellytys rauhalliselle ja hyvinvoivalle Suomelle. Ainoastaan maailmalle avoimena Suomi voi menestyä tulevaisuudessa. Koska perusasiat ovat maassamme jo nyt erinomaisesti, on meidän autettava ihmisiä, joilla asiat ovat huonommin. Suomen pitää näyttää maailmalle mallia tasa-arvossa, demokratiassa ja onnellisuudessa.”

Kylläpä nämä nuoret miehet ovat viisaita!

”Maailma ei ole vain meidän. Kaikilla, myös tulevilla sukupolvilla, on oikeus puhtaaseen ympäristöön. Suomea ei ole ilman maapalloa, joten Suomen on huolehdittava myös planeettamme tulevaisuudesta.” Ote nuorten itsenäisyysjulistuksesta.

Suomalaiset nuoret ovat rohkeita. Moni heistä on uskaltanut lähteä yrittäjäksi nuorella iällä, esimerkiksi seinäjokelainen lukiolainen, 16-vuotias Viena, joka pitää yritystä nimeltä Naurava naapuri. ”Mielestäni yrittäjänä oleminen on rohkea veto. Itseltäni ainakin vaatii rohkeutta selvitä sosiaalisesti jännittävistä tai virallisemmista tilanteista. Mutta haasteista selviäminen ja epämukavuusalueella käyminen auttavat eteenpäin entistä rohkeampana ja oppineena.” Viena kertoo.

Viena ja Naurava naapuri. Yrityksen toimintaan kuuluu lastenjuhlien järjestäminen ja kioskin pitäminen. Naurava naapuri käy myös siivoamassa eri firmoilla.

Nuorissa on nähtävissä uudenlaista, tervettä isänmaallisuutta, joka pitää Suomen avoimena maailmalle, kunnioittaa luontoa sekä antaa arvon menneille sukupolville. Tämä nähtiin mm. Suomen juhliessa sadatta itsenäisyyden vuottansa. Monilla hautausmailla järjestettiin kunniavartiosto, jossa sankarihaudoilla seisoi sodassa kuolleen ikäinen nuori suomalainen mies tai nainen. Tähän tehtävään oli jopa tunkua, kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan!

Nuoret myös kansainvälistyvät kovaa vauhtia. 19-vuotias abiturientti Wilma on viettänyt vuoden Amerikassa ja nyt toiveissa on opiskelupaikka ulkomailla. ”Silti olen hyvin ylpeä ollessani suomalainen ja eurooppalainen”, hän sanoo.

Nuoret ovat samaan aikaan sekä Suomen että maailman kansalaisia.

”Rohkeus merkitsee sitä, että uskaltaa tehdä oikein vaikeassakin tilanteessa. Rohkeaa on uskaltaa ottaa vastuu omasta elämästä, tehdä omat päätökset ja omat virheet itse ja kantaa niistä vastuu”, sanoo Wilma.

Nuoret tuntuivat olevan myös hyvin empaattisia ja halukkaita suojelemaan toisia – ja samalla he arvostavat itseään! Sekä Viena että Wilma pitivät rohkeana heikomman puolustamista ja kiusaamiseen puuttumista. ”Myös itsensä puolustaminen on rohkeaa!”, lisää Wilma.

Rohkeutta on nuorten mielestä myös se, että uskaltaa olla oma itsensä, sanoa omat mielipiteensä ja erottua massasta. On myös rohkeaa sanoa välillä EI. ”Rohkeutta on se, kun pystyy olemaan omanlainen, muiden mielipiteistä huolimatta”, sanoo Viena.

Ehkäpä vihdoinkin saamme kouluja ja työpaikkoja ilman kiusaamista!

”Rohkeutta on mennä hänen luokseen, joka on yksin ja jota toiset syrjivät”, Viena sanoo.
Nuoret arvostavat erilaisuutta, itsensä näköistä olemista.

Huomasimme, että nykynuoret näyttivät liittävän rohkeuden enemmän uskallukseen, itsensä ylittämiseen, omien kykyjen ja rajojen koettelemiseen kuin hurjapäisiin temppuihin ja voimainmittelöihin, vaikka kaiketi niilläkin on vielä paikkansa nuorten maailmassa.

Tulevaisuus on nyt. Tervetuloa!

Otetaan me vanhemmat nuorista mallia!
Tehdään rohkeasti elämä omannäköiseksi!

Hyvää ja rauhallista uutta vuotta 2018!
Satu ja Laura