Kaunis ja lämmin kesä on kääntynyt kirpeiksi syysaamuiksi ja pimeneviksi illoiksi. Ruska värjää metsät satumaisiksi. Lokakuussa on syytä panna reilusti lämmintä vaatetta ylle ja pohtia muutenkin reiluutta yhteiskunnassamme.

Ilman reiluutta sodassa tuskin olisi pärjätty. Yhteinen etu laitettiin oman edun edelle ja tehtiin yhdessä se, mikä pystyttiin.

Nykynuoret opettelevat yhdessä toimimista muun muassa harrastuksissa. Urheiluseurat kunnioittavat reilua, kaikki pelaa -henkeä, jossa joukkueen panos nousee yksilösuoritusten yli.
Kentillä kaikuvat lopetushuudot: “Voitettiin tai hävittiin, reilu peli pelattiin!”

Yksi yhdessä tekemistä korostava, hyvä harrastus on partio. Tällä kertaa saamme kuulla Venlan 15 v. ja Silvan 15 v. ajatuksia partiosta ja reiluudesta. Nuoret samoajat kuuluvat lippukunta Aarnivalkeisiin.

“Reiluus sisältyy partion koko ideaan ja on todella tärkeää toiminnassamme. Reiluutta opetetaan partiossa jo aivan ensimmäisissä kokouksissa ja muun ohjelman myötä kaikista pienimmillekin sudenpennuille.” Venla

Kun lapsi, nuori tai aikuinen on tutustunut partioon ja hyväksi harrastukseksi todennut, hän antaa partiolupauksen ikäkauden mukaisesti. Lupaus kuuluu näin:

Tahdon rakastaa Jumalaani ja lähimmäistäni, 
isänmaatani ja ihmiskuntaa, 
toteuttaen elämässäni partioihanteita.

“On mahtavaa, että partioihanteet otetaan huomioon kaikessa toiminnassa. Meillä samoajilla ihanteita on mm. kunnioittaa toisia ihmisiä, olla luotettava ja rakentaa ystävyyttä yli rajojen. Minusta reiluus on toisten auttamista, tukemista ja tasapuolisesti kohtelemista tilanteesta riippumatta.” Venla

”Musta reiluus on sitä, että auttaa toisia, eikä ainoastaan niitä, jotka ovet sinulle läheisimpiä, vaan ihan kaikkia. Ja sitä, että muistaa olla hyvä tyyppi muille ja itselleen.” Silva

Nuoret partiolaiset oppivat myös rakastamaan luontoa ja ympäristöä sekä tuntemaan vastuunsa ja tarttumaan toimeen.

“Kaikille annetaan erilaisia vastuutehtäviä, mutta ketään ei jätetä yksin vastuiden ja huoliensa kanssa.” Venla

Partiossa opittu reiluus näkyy myös muussa elämässä.

“Arjessa reiluus ilmenee monipuolisesti. Aamulla näen, kun joku juoksee jo lähtevään bussiin ja kuski päättääkin odottaa. Koulussa muut oppilaat auttavat toisiaan vaikeissakin tehtävissä. Se on reilua.” Silva

Partio on myös siitä reilu harrastus, että mukaan pääsee missä iässä tahansa ja juuri sellaisena kuin on. Kaikkia pyritään kohtelemaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Tällä hetkellä Suomen partiolaisilla on 65 000 jäsentä ja maailmanlaajuisesti partiolaisia on noin 40 miljoonaa.

“Mä suosittelen partiota muille, koska siellä on rento ilmapiiri ja sieltä saa varmasti kaikenlaisia uusi kavereitakin. Saa olla oma itsensä ja pääsee hyödyntämään omia taitojaan ja oppimaan uutta. Kivointa on meidän hyvin toimiva ryhmä ja hyvä yhteishenki.” Silva

Olisiko tänä syksynä aika liittyä partioon? Ja jos aika ei anna myöden, voisimme käyttää muutaman hetken partioihanteiden miettimiseen. Niitä on helppo toteuttaa arjessa ihan jokaisen.

Ollaan reiluja ja kivoja frendejä toisillemme

Satu ja Laura

Aputoimittaja: Venla Westerlund
Kuvat: Suomen Partiolaiset: Markus Kuoppala, Atte Kesti, Anna Embuske, Atte Kesti ja Susanna Oksanen. Kuvaajat kuvajärjestyksessä.