Imatran kansallismaisemassa, lähellä Imatrankoskea sijaitseva veteraanien muistoa vaaliva Lotta- ja veteraanimuseo tarjoaa kävijälle paljon nähtävää ja koettavaa. Runsaan esinekokoelman lisäksi oppaan kertomat huikeat tarinat vaikeista sotakokemuksista, uhrauksista, ystävyydestä, toisten auttamisesta ja sitkeydestä vievät mukanaan menneisiin tapahtumiin.

Kotimuseon ovat perustaneet entinen lääkintälotta Eila Ikävalko ja hänen edesmennyt juristi-veteraanimiehensä Reino Ikävalko, jotka uutteralla työllään ovat tallentaneet jälkipolville arvokasta tietoa niin sotavuosista kuin esimerkiksi Helsingin olympialaisistakin. Nykyisin pariskunnan poika Reino Ikävalko vastaa museon toiminnasta ja kävijöiden opastuksesta.

Sotahistoriaan liittyvien esineiden lisäksi museossa voi tutustua myös aiemmin talon omistaneen hammaslääkärin työvälineisiin, jotka näyttävät nykyihmisen näkökulmasta varsin pelottavilta. Lahjoituksia museo on saanut muun muassa venäläisiltä sotilashenkilöiltä, joiden pukuja on näytteillä.

Museokäynnille kannattaa varata reilusti aikaa, sillä muutama tunti vierähtää nopeasti mielenkiintoisten esineiden ja tarinoiden äärellä. Käynnin jälkeen jää vielä paljon pohdittavaa, joten ei siis ihme, että Imatran Lotta- ja veteraanimuseo on paikka, johon tullaan aina uudelleen pitkienkin matkojen takaa.

Seija Niinistö-Samela