Tervehdys, lukijat! Syyskuun blogissamme lippu nousee korkealle liehumaan satavuotiaan Suomen kunniaksi. Tässä kuussa arvomme on isänmaallisuus.

 

Liputetaan satavuotiaalle Suomelle.

Sotiemme Veteraanit taistelivat meille itsenäisyyden, josta voimme iloita päivittäin omassa arjessamme. Isänmaallisuus oli sota-aikaan patrioottista, isänmaata rakastavaa ja kunnioittavaa. Tänä päivänä se on rakkautta isänmaatamme ja äidinkieltämme kohtaan, itsenäisyyden, rauhan ja turvallisuuden arvostamista sekä muiden ihmisten ja erilaisuuden kunnioittamista.

Isänmaallisuus merkitsee eri ihmisille eri asioita ja se toteutuu arjessa eri tavoin.

Lauralle isänmaallisuus merkitsee hyvää maanpuolustusta ja Suomen kannustamista.

Se on veteraanien kunnioittamista, sodan jälkeisten sukupolvien ja omien vanhempieni ymmärtämistä ja arvostamista. Se on oman maan kehumista omille ja ulkomaalaisille sekä suomalaisen kulttuurin arvostamista.

Kun viime keväänä olin katsomassa jääkiekon MM-kilpailuja Pariisissa, oli hienoa nähdä, kuinka eri kansallisuudet olivat tulleet matkojenkin takaa kannustamaan omiaan. Niin myös minä mieheni kanssa.

Kaikki maat kunnioittivat hyvässä urheiluhengessä toisiaan. Oli mielenkiintoista ja hauskaa seurata tapahtumia suomalaisen silmin”.

Sota-aikana ei ollut vaihtoehtoja, koska itsenäisyys haluttiin säilyttää. Isänmaallisuus vaati uhrautumista oman maan ja oman kansan puolesta. Vaikka emme nykyään välttämättä näytä tai tunne isänmaallisuutta kovin usein arjen pyörteissä, on 6.12. aina suuri ja juhlittu juhla Suomessa.

Meistä ainakin tuntuu siltä, että itsenäisyyspäivänä juhlimme myös sitä, kuinka hyvin meillä asiat täällä maailman mittakaavassa ovat: hyvä presidentti, puhdasta vettä, oikeuslaitos. Loistavat neuvola- ja synnytyspalvelut, äitiysrahat. äitiyspakkaus, päiväkodit. Hoitovapaat, koulut, lapsilisät, lämpimät ruuat lapsille koulussa. Liikuntamahdollisuudet, hammashoito, hyväkuntoiset tiet, kulttuuripalvelut.

Meillä on asiat niin hyvin, että meillä on varaa auttaa muita. Ulkomaalaiset näkevät Suomen maana, jossa voi ja kannattaa rakentaa tulevaisuutta. Ja meillä suomalaisilla on mahdollisuus kulkea, lomailla, opiskella ja työskennellä ulkomailla. Näistä asioista saa olla ylpeä! Saa olla ylpeä isänmaasta.

Isänmaallisuus on sitä, että kaikki yrittävät panostaa maamme itsenäisyyden ja vakauden säilymiseen, Suomen etujen mukaiseen toimintaan. Ollaan kouluissa ja opitaan, mennään töihin ja maksetaan veroja, autetaan heikoimpia, myös muualta tulevia, arvostetaan toisiamme kansallisuudesta tai asemasta huolimatta”,
miettii Lasse, 40, isänmaallisuudesta.

Sadulle isänmaallisuus on edellisten sukupolvien kunnioittamista ja tulevien sukupolvien kasvattamista ylpeästi suomalaisiksi.

Oikeastaan elämäni pisin rakkaussuhde on suhde äidinkieleeni. Suomen kieli on valloittava; se ilahduttaa, ihastuttaa ja yllättääkin ihan joka päivä. Rakastan Suomea, ja kansainvälisissä työyhteisöissä voin aina olla ylpeä suomalaisuudestani. Olen aika boheemi, mutta silti arvokonservatiivi. Uskon, että koti, uskonto ja isänmaa ovat hyviä arvoja, joita kannattaa siirtää myös lapsille. Toki nykyaikaisesti ja lasten valinnanvapauden säilyttäen.

Selkeimpiä isänmaallisuuden osoituksia ovat armeijaan meno tai puolustusvoimissa työskentely.

Laura kuuluu Sotilaskotiliitto ry:hyn:

Haluan auttaa ja palvella isänmaata niin kuin omilla, käytettävissä olevilla resursseilla taidan.”

Myös kaikki muut teot, jotka tuovat suomalaiseen yhteisöön hyvää henkeä ja lisäävät solidaarisuutta toisiamme kohtaa, ovat arvokkaita. Ja kiitollisuus ja ilo suomalaisuutta kohtaan:

Suomalaisena voin saunan jälkeen lukea puhtaissa lakanoissa iltasatuja lapsilleni, istua mökkiterassille nauttimaan vastaongitun ahvenen seurana uusia perunoita, kantarellikastiketta ja mustikkapiirasta. Opettaa äidilleni tabletin käyttöä ja oppia lapsiltani uusia tekniikan ihmeitä. Näissä tilanteissa tunnen vapautta”,
sanoo Satu.

Syyssateissa kannattaakin uhrata hetki sen miettimiseen, mitä isänmaallisuus sinulle merkitsee.

Meiltä lähtee iso kiitos isänmaan tekijöille ja isänmaan toivoille.

Ollaan reippaasti isänmaallisia, kukin omalla tavallamme!

Laura ja Satu

http://sotilaskotiliitto.fi