Aurinkoista toukokuuta, lukijat!
Suomea on rakennettu aina luottamuksen hengessä. Luottamus on kaiken inhimillisen yhteistoiminnan perusta. Suomea ja suomalaisia pidetään maailmalla luotettavana maana ja kansakuntana. Vaalitaan tätä arvoa.
Kaveria ei jätetä
Luottamusta tarvitaan joka päivä, kaikkialla. Jokaisen toimivan parisuhteen, perheen, urheilujoukkueen ja ystävyyssuhteen yksi peruskivistä on se, että kaveriin voi luottaa. Kaveria ei jätetä.
Kun peilaamme luottamusta sen syvimmässä merkityksessä ikäpolvilta toisille, sen merkitys on erittäin vahva. Sodassa luotettavuus ja velvollisuudentunto isänmaata, kavereita ja perhettä kohtaan oli ensisijaisen tärkeää. Luottamusta tarvittiin myös, kun Suomea jälleenrakennettiin talkootuumin.
Kyselimme Suomen nuorisolta ajatuksia luottamuksesta. Kevätreportterinamme ja apunamme oli tällä kertaa veikkolalainen Kira Heikkonen. Annetaan ensin ääni hänelle.
“Luottamuksesta tulee ensimmäisenä mieleen ystävät ja kaverit. Se on sitä, että voi kertoa ja keskustella asioista, joita ei halua kertoa kenelle tahansa. Tärkeitä asioita ei kerrota ihan kenelle tahansa. Varsinkin nuorilla luottamus menee hyvin helposti, jos salaisuuksia jaetaan eteenpäin.
Netissä ei voi luottaa oikeastaan mihinkään tai keneenkään, siksi luottamus näkyy nuorten elämässä nykyään hyvin paljon ja on aika tärkeää.”
Kira 17 v.
“Luottamus on sitä, kun voi uskoutua toiselle ilman, että tulee sellainen fiilis, että toinen ‘ignoraa’ tai lähtee pois. Yleensä on ainakin monilla kavereilla niin, että vanhempien luotto lapsiin on huono. Esimerkiksi kun nuori lähtee juhliin, vanhemmat eivät aina usko, kun luvataan ettei tehdä mitään väärää. Nuorten luottamus menee tosi helposti ja nuoret ei aina arvosta sellaista rehellisyyttä eli kun kertoo jollekin jotain luottamuksellista, niin oletetaan, että muut vaikka vähän valehtelee sen sijaan, että kertoo kaiken suoraa ulkopuolisille.”
Kristina 17 v.
“Luottamus on sitä, että jos koulussa on vaikka projekti, jokaisella jaetaan omat osa-alueet ja luotetaan siihen, että kaikki tekevät oman osuutensa. Luottamuksen voi rikkoa kertomalla salaisia asioita, tekemällä toisin kuin oltiin sovittu jne. Luottamus näkyy minun elämässäni esimerkiksi siinä, että vanhempani antavat minun viettää kavereiden kanssa aikaa illalla, koska he luottavat siihen, että en tee mitään typerää. Itse olen luottanut moniin ihmisiin ja harvoin luottamustani on petetty.”
Jasmin 17 v.
“Luottamus on sitä, että voi puhua vapaasti ja avoimesti luottamuksenvaraisista asioista. Luottamus näkyy arkipäiväisessä elämässä aina kaverien välillä ja perheessä vähemmän.”
Arttu 17 v.
“Luottamus on tärkeää ystävyyssuhteissa, koska ne eivät muuten toimisi. Luotan että perheenjäsenet pitää minusta huolta ja luotan, että kaverini ovat reiluja. Ja kaikki joiden kanssa olen tekemisisissä kohtelevat minua hyvin eikä kerro asioitani ulkopuolisille.”
Lumikki 17 v.
Ollaan kaikki luottamuksen arvoisia ja otetaan nuorten sanoista vaari:
ei juoruilla eikä lörpötellä, kohdellaan toisia kivasti, tehdään oma osuutemme ja ollaan hyviä ystäviä.
Ja meille vanhemmille muistutukseksi: Luottamus ruokkii myös vastuuta. Uskalletaan luottaa nuoriimme.
Kiitos Kira, Kristina, Jasmin, Arttu ja Lumikki.
Kiitos luottamuksesta, joka pitää perheitä, ystäviä ja tiimejä yhdessä.
Satu ja Laura