Kuuntelimme Yle Areenasta Joulu sodan aikana -lähetystä. Se oli äänitetty jouluaattona vuonna 1941, Karjalan Kannaksella.

Haastattelija kysyi sotilaalta, kuinka nämä tarkenivat väijyä -20 asteen pakkasessa. Vartiossa ollut sotilas kertoi pukeneensa kolmet housut päällekkäin. Hänellä on kahdet sukat ja kengät, karvalakki, karvaliivi ja tietenkin päällimmäisenä lumipuku. Vaikka vaatetta oli paljon, tuli vartiossa aina kylmä. Sotilas ei kuulostanut apealta, muttei kovin riemukkaaltakaan.

Yksittäisiä laukauksia kuului kauempaa metsästä.

Sitten haastattelija meni korsuun. Siellä tuli vastaan lämmin joulutunnelma; oli pieni kuusi ja kynttilä ja sotilailla joulumieli.

Kaikki sotilaat olivat saaneet Tuntemattoman sotilaan paketin. Paketeista löytyi kaikenlaista: kirjoja, kirjetarvikkeita, sukkia, kaulaliinoja, tupakkaa ja karamelleja. Olipa joku saanut paketistaan laatikosta pomppaavan vieterimarakatinkin. Se nauratti nyt kaikkia.

Toimittaja kysyi sotilailta myös jouluruuasta. Se sai pontevat kehut! Oli kuulemma ollut ravitseva liharuoka, oikeaa rusinasoppaa ja lent ´vehnästä. Lisäksi tarjoiltiin korppuja, korviketta ja karamelleja.

Toimittaja kertoi, kuinka isot ja vakavatkin miehet muuttuvat jouluna lapsiksi jälleen. Karamellit maistuivat kuulemma niin hyviltä. Ja radion välityksellä lähtivät suurkiitokset kaikille lotille, omaisille, tuttaville ja sukulaisille, jotka olivat kotirintamalla paketit ahkeroineet ja paketoineet.

Joulu on kaunis juhla

Sanotaan että joulu on lasten juhla. Mutta kyllä se on ihan kaikkien juhla. Lapsille joulu merkitsee joulupukkia ja lahjoja ja tietenkin lomaa koulusta ja tarhasta. Aikuisille joulu on rauhoittumista, perheen kanssa yhdessäoloa ja vapaata arjen askareista.

Vanhimmat ihmiset seuraavat usein joulukiireitä jo sivusta ja hymyilevät lapsille, jotka intoilevat lahjoista niin, että kinkku jää syömättä. Ja aina ukki poikkeaa naapurissa juuri silloin, kun pukki tulee.

Joulu tuo ihmiset yhteen. Se yhdistää sukupolvia ja kansakuntia ja on sillä tavalla pyhä asia, että silloin kaikki ovat toisilleen hyviä. Edes hetken.

Joulu on hengähdyshetki kaikesta. Työstä, arjesta ja kaikesta median syytämästä toivottomuudesta.

Joulu on toivon ja rauhan juhla

Se herkistää ihmisen ja tunnemme silloin lähes kosmista rakkautta kaikkiin ja kaikkeen. Yle Areenan radioäänitettä kuunnellessamme tuntui, että näin oli myös sodassa, edes ohikiitävän hetken. Kaipaus rauhaan, se oli kaikilla, niin omilla kuin vihollisellakin.

Voisimme tänäkin jouluna jakaa nykyajan Tuntemattoman sotilaan paketin. Nyt kun ei ole sota, voisimme antaa lahjan veteraaneille, tuntemattomalle vanhukselle, lapselle jolla ei ole mitään, yksinäiselle naapurille tai kadun miehelle. Sellaiselle, jolla ei ole yhtä kyllin kuin meillä. Eikös?

Kiitämme veteraaneja, että saamme viettää Suomessa rauhallista joulua!

Ja kiitämme Sinua, rakas lukija.

Ensi vuonna aloitamme uuden blogisarjan. Silloin haastattelemme sotiemme veteraanien arvoista Suomen tulevaisuuden rakentajia, 15–21 vuotiaita nuoria.

Joulurauhaa ja rakkautta ja onnellista uutta uutta vuotta!

Laura ja Satu