Huhtikuun 27. päivänä vietetään kansallista veteraanipäivää perinteisin juhlallisuuksin useilla paikkakunnilla.

Valtakunnallisen pääjuhlan paikka on tähän vuoteen asti vaihtunut vuosittain ja sotiemme veteraanit ovat olleet juhlan kunniavieraina. Juhlan ohjelmaan on luvassa muutoksia, koska esimerkiksi korkea ikä on jo monelle veteraanille este osallistua tapahtumaan. Sotiemme veteraanien keski-ikä on tällä hetkellä noin 93 vuotta.

Muutokset kansallisen veteraanipäivän järjestelyissä eivät tarkoita sitä, että päivän merkitys olisi vähentynyt. Viettämällä kansallista veteraanipäivää kunnioitamme niitä miehiä ja naisia, jotka lähtivät, kun heitä tarvittiin puolustamaan itsenäistä Suomea, raivasivat ja rakensivat, kun sodan runtelema Suomi nostettiin jaloilleen ja jotka tinkivät omasta elintasostaan, jotta myöhemmin voitiin sanoa, että Suomi maksoi kokonaan sille määrätyt sotakorvaukset.

Kansallisen veteraanipäivän juhlallisuudet ovat yksi osa veteraaniperinnön säilyttämisestä. Monelle nuorelle sodanaikaiset tapahtumat ovat jääneet vieraiksi, varsinkin jos ei ole ollut isovanhempia tai muita läheisiä kertomassa omista kokemuksista vaikeina aikoina. Näkisin, että kansallisen veteraanipäivän yksi tehtävä on herättää nuorissa mielenkiintoa ja uteliaisuutta niitä aikoja kohtaan, joilla on edelleen suuri merkitys meidän jokaisen elämään. Perinteiden vaalimisella voimme osoittaa tulevillekin sukupolville, mitkä asiat koemme tärkeiksi kansakunnan historiassa.

Seija Niinistö-Samela