Marraskuun 30.päivänä vuonna 1939 alkanut talvisota päättyi maaliskuussa 78 vuotta sitten. Sodan päättymispäivänä 13.3.1940 piti ulkoministeri Väinö Tanner radiopuheen Suomen kansalle. Puheessaan hän toi esille raskaat rauhanehdot, jotka järkyttivät suomalaisia. Laajat aluemenetykset, Hangon vuokraaminen ja kotinsa menettäneiden evakoiden kohtalo tuntuivat kansalaisten mielestä kohtuuttomilta.

Tanner toi esille myös suomalaisten merkittävät ansiot sodan aikana.  Suomalaiset puolustivat yhteisvoimin isänmaataan ylivoimaista Neuvostoliiton armeijaa vastaan.  Ainoana puutteena ja vikana Tanner piti Suomen kansan pientä kokoa. Monet suomalaiset sotilaat joutuivat taistelemaan päiväkausia ilman lepoa, kun miehiä ei ollut riittävästi.

Tanner korosti puheessaan yhteistyön merkitystä niin taistelukentillä kuin kotirintamallakin. Siinä oli pienen kansan voima, joka auttoi säilyttämään Suomen itsenäisenä, demokraattisena valtiona. Ja samalla sitkeällä yhteistyöllä Tanner totesi suomalaisten selviävän myös sodan jättämistä vaurioista.

On edelleen tosiasia, että suomalaisia on vähän ja vain yhteistyöllä voimme vastata moniin nykyisiin ja tuleviin haasteisiin sekä kotimaassa että kansainvälisessä yhteistyössä. Vaikeissa tilanteissa tarvitaan joustavuutta ja oman edun syrjään laittamista. Sodan kokenut veteraanisukupolvi on antanut meille hyvän esimerkin, kuinka yhteistyö toimii.

Seija Niinistö-Samela

Väinö Tannerin puhe 13.3.1940 on kuunneltavissa Ylen elävässä arkistossa.