Tällä viikolla tuli kuluneeksi 77 vuotta talvisodan päättymisestä. Eri puolilla Suomea järjestettävien lipunnostojen ja muistotilaisuuksien sanomana on edelleen selkeä viesti siitä, että vapaata Suomea kannattaa yhä puolustaa ja rakentaa.

Kun talvisota päättyi 13.3.1940, uutinen rauhasta oli huojentava tieto, mutta samalla aikalaisten kertoman mukaan raskaat rauhanehdot otettiin vastaan tyrmistyneinä. Kohtuuttomat vaatimukset saivat aikaan paljon surua ja huolta tulevaisuudesta. Laajojen menetettyjen alueiden jääminen rajan toiselle puolelle vaikutti suuresti sekä kansalaisten että myös teollisuuden ja maanviljelyn tulevaisuuteen.

Moni maanviljelijä menetti paitsi kotinsa, myös työnsä. Evakkoon joutui lähtemään yli 400 000 suomalaista, jotka tarvitsivat asunnon ja toimeentulon. Kaatuneita oli siviiliuhrit mukaan lukien noin 24 000 ja haavoittuneita noin 43 000. Valtavasta järjestelytyöstä ja poliittisesti levottomasta ilmapiiristä huolimatta päästiin elämässä kuitenkin vähitellen eteenpäin.

Espoon sotaveteraanien järjestämään talvisodan päättymisen lipunnostotilaisuuteen osallistui 13.3.2017 Espoon Tapiolassa muutama kymmenen henkeä, joista huomattava osa oli sotiemme veteraaneja. Maamme sotaveteraanien joukko vähenee nopeasti, ja on hienoa, että nykyisin heidän työnsä isänmaan hyväksi tunnustetaan ja sitä kunnioitetaan. Juhlatilaisuuksien järjestämisen lisäksi kannattaa itsenäisen isänmaamme puolustajia muistaa myös arjen keskellä.

Seija Niinistö-Samela