Lauttasaari puolustautuu
Helsingin Lauttasaaren kaupungiosassa sijaitsevassa Myllykalliossa toimi ilmatorjuntapatteri vuosina 1939–1944. Myllykallio on Lauttasaaren korkein kohta: kukkula on 31 metriä korkea. Paikalla oli yksi Helsingin ilmapuolustuksesta vastanneista raskaista ilmatorjuntapatterista, mistä syystä Lauttasaarta yritettiin pommittaa sotien aikana useita kertoja, tuloksetta.
Muistoksi sodanaikaisesta ilmapuolustuksesta on paikalle jätetty kaliiberiltaan 76-millimetrinen ilmatorjuntatykki ”Itko”.
Nykyään Myllykalliota ympäröivät Lauttasaaren ala-asteen koulu ja Lauttasaaren kirkko. Alueella on kerrostaloja ja korkeimmalla kohdalla on suosittu lintutorni.
Mennään kuitenkin hieman sivuun Lauttasaaren Myllykalliosta, Telkkäkuja 5:een. Kuja päättyy meren rantaan ja siellä on nykyään eräitä Helsingin kalleimmista asuintaloista. Paikka on kaunis. Rannasta näkee Keilaniemen selälle ja Länsiväylän sillan alta veneillessä pääsee Helsingin edustan saariston lomasta Suomenlahdelle.
Nuori neiti Regina Sjöberg
Lauttasaaressa oli paljon kesähuviloita ja Telkkäkuja 5:ssä asui nuori Regina Sjöberg perheineen. Viereisellä tontilla asui – kuinka ollakaan – Tallbergit, jotka omistivat tuolloin yli puolet Lauttasaaresta. Naapuruksilla oli hyvät ja ystävälliset välit. Naapuriapua tarjottiin puolin ja toisin. Tallbergit olivat luvanneet kellarinsa myös naapureidensa käyttöön ilmapommituksien varalta.
Kun ilmapommitukset alkoivat, piti juosta Tallbergien kellariin sirpalesuojaan. Mikään varsinainen pommisuoja se ei ollut, mutta siellä Regina Sjöbergkin nukkui öitään.
Pahinta oli kuulemma aamulla lähteä töihin, kun ei tiennyt missä kunnossa kaupunki oli kovien pommitusten jälkeen. Ja oliko oma talo vielä pystyssä.
Muistoksi menneestä jäi tammi
Puuhuviloiden ja rantasaunojen paikalla seisovat nyt uljaat pienkerrostalot, paikka on edelleen kaunis ja haluttu asuinpaikka.
Tälle tontille muistoksi historiasta on jäänyt tammipuu. Sen Regina Sjöberg on siihen nuorena istuttanut.
Regina Sjöbergin tytärtä Anneli Pehkosta haastatteli Laura Pennanen.
Kuvat: Anneli Pehkosen koti-albumi ja SA-kuvat)
Lähteet: Lauttasaari-Seura