Itsenäisen Suomen 100-vuotista taivalta on jo ehditty kuluvana vuonna juhlia monin tavoin. Juhlavuoden merkittävänä elokuvana voidaan pitää Aki Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta, joka pohjautuu Väinö Linnan samannimiseen klassikkoteokseen.

Aikanaan vuonna 1954 ilmestynyt Tuntematon sotilas -elokuva sai sodan kokeneilta katsojilta paljon myönteistä palautetta realistisesta sodan kuvaamisesta. Linna oli sodan kokenut ja tunsi aiheensa. Romaanin pohjalta tehty elokuva toimi suomalaisten tunteita ja kokemuksia tulkitsevana jopa terapeuttisena kokemuksena. Elokuva henkilöhahmoja ja heidän repliikkejään on useasti siteerattu arkielämän monissa tilanteissa.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas kestää aikaa ja ansaitseekin uudenlaisen tulkinnan Suomen juhlavuonna. Teoksen voimakas viesti sodan mielettömyydestä ja sen seurauksista on tälläkin hetkellä ajankohtainen, kun maailman eri puolilla on konflikteja ja selkkauksia. Kuten sotiemme veteraanien viesti nuorille korostaa rauhan merkitystä, on Linna yhtenä veteraaneista osannut kirjoittaa sekä omien että kohtalotoveriensa tunteista ja ajatuksista tavalla, joka koskettaa myös nykyajan lukijaa. Odotan mielenkiinnolla uuden Tuntemattoman näkemistä.

Seija Niinistö-Samela
20.10.2017