Kaunista syyskuuta sinulle, lukijamme. Tällä kertaa puhumme nuorten kanssa turvallisuudesta.

Sodassa menetettiin rakkaita, ystäviä, koteja. Jouduttiin luopumaan opiskeluista, omista toiveista ja unelmista. Ei ollut paikkaa, mihin olisi päässyt turvaan. Ei ollut huomista, johon olisi voinut luottaa. Kaikki jaettiin ja tehtiin yhteisen hyvän tähden. Oli pakko. Oli sota.

Kaikkialla maailmassa on nykyisin paljon turvattomuutta. Suurinta turvattomuutta ihminen voi silti tuntea omassa kodissaan, omassa maassaan.

Onneksi Suomi on rakennettu yhdessä melko turvalliseksi paikaksi.

Nuoret Aino, Paula ja Viliina keskustelivat kanssamme turvallisuudesta. Mitä se merkitsee ja miten se ilmenee? Mitä he asiasta ajattelevat?

Turvallisuus oli kaikille iso ja tärkeä osa elämää, silti se tuntui annetulta.

Nuoret puhuivat paljon siitä, kuinka itsestään selvänä he pitävät tietynlaista turvallisuutta. Kaduilla ja metsissä voi liikkua pelkäämättä.

”Fyysinen turvallisuus näkyy niin, ettei omaa turvallisuutta joudu arjessa juuri miettimään”.

”Suomessa on turvallista liikkua melkein missä vaan ja harvoin joutuu pelkäämään oman fyysisen turvallisuutensa puolesta”.

Silti myös turvattomuuden tunteita oli. Nuorilla on edessään opiskelut, aikuisuus ja aikuisten huolet.  ”Taloudellinen turvallisuus on useasti mielessä.”

Monet nuoret stressaavat jo etukäteen sitä, kuinka he pärjäävät taloudellisesti opiskelujen aikana. Opintolainan ottoon tarvitaan rohkeutta, koska valmistumisen jälkeen mikään ei ole selvää. Työllistymisen epävarmuus luo turvattomuuden tunnetta.

Eniten turvattomuutta aiheuttaa kuitenkin pelko läheisen menettämisestä, yksinäisyydestä, sairauksista ja elämänhallinnan menettämistä.

”Jos ei pysykään enää elämä hallussa. Jos vaikka sattuu jotain, joka horjuttaa mieltä tai sairastuu. ”

”Olisi kauheaa menettää joku meistä. En voi ajatellakaan sellaista. Se muuttaisi varmaan täysillä mua.”

Tämän tietävät sodankäynyt sukupolvi ja heidän lapsensa. Tämän päivän nuorten on sodan kauhuja vaikea ymmärtää. – Ja ehkä parempi niin.

Nuoret myös antavat arvoa perheelleen, ystävilleen ja suomalaiselle arjelle.

”Turvallinen olo tulee hyvien ystävien ja perheen ja lemmikkien seurassa. Oma koti on oma turvapaikka”.

”Turvallista oloa luo perusarki, terveelliset elämäntavat ja tieto siitä, että on olemassa turvaverkko, mihin tukeutua vaikeissa tilanteissa”.

Täysin turvallista elämää ei ole kellään, mutta kun siihen on perusedellytykset, syntyy uusia sukupolvia ja uusia unelmia!

Kiitos ihanat Paula, Aino ja Viliina.

Kaikkea hyvää teille ja turvallista syksyn alkua kaikille!

Laura ja Satu