KANSALLISARKISTO JA TAMMENLEHVÄN PERINNELIITTO ALLEKIRJOITTIVAT HANKESOPIMUKSEN: VETERAANIHAASTATTELUT YLEISÖN TAVOITETTAVIKSI

KANSALLISARKISTO JA TAMMENLEHVÄN PERINNELIITTO ALLEKIRJOITTIVAT HANKESOPIMUKSEN: VETERAANIHAASTATTELUT YLEISÖN TAVOITETTAVIKSI

Tammenlehvän Perinneliitto luovutti syyskuussa 2020 Kansallisarkistoon veteraaniprojektin videohaastatteluaineiston. Haastatteluja on yhteensä 200 ja niiden yhteiskesto on noin 350–400 tuntia. Kansallisarkiston mukaan aineisto kuuluu suomalaiseen asiakirjalliseen kulttuuriperintöön.

Samalla Tammenlehvän Perinneliitto ja Kansallisarkisto sopivat hankkeesta, jossa luovutettu materiaali saadaan entistä paremmin tutkijoiden ja muiden asioista kiinnostuneiden saataville.

Tammenlehvän perinneliiton ja Kansallisarkiston tavoitteena on tuottaa levyillä olevista videotiedostoista pysyvään säilytykseen soveltuvat tallekappaleet sekä tavoitteena on myös saada videohaastattelut helposti tutkijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden saataville Kansallisarkiston verkkopalveluiden kautta.

Käyttäjät voivat tutkia sisältöjä sekä tekstinä että videoina. Lisäksi verkkopalveluiden kautta on helposti havaittavissa, mitä muuta sisältöön liittyvää aineistoa on olemassa ja käytettävissä.  Hankkeessa luotava teemasivusto mahdollistaa sisällön laajan näkyvyyden.

Aineiston hyödyntäminen edellyttää sen kuvailemista Kansallisarkiston arkistotietokantaan (AHAA), josta kuvailutiedot tarjotaan tutkijoiden käyttöön.

Hanke alkaa syksyllä 2020 ja se valmistuu vuoden 2021 aikana. Hankkeen rahoituksesta vastaa Tammenlehvän Perinneliitto. Avustuksen hankkeelle on liitto saanut Kaatuneiden Muistosäätiöstä.

Hankesopimuksen allekirjoittajina olivat 23.9.2020 pääjohtaja Jussi Nuorteva ja tutkimusjohtaja Päivi Happonen Kansallisarkistosta ja toiminnanjohtaja eversti Pekka Holopainen Tammenlehvän Perinneliitosta.