Isänmaan puolesta henkensä antaneille kolttasamelaisille muistomerkki Sevettijärvelle

Isänmaan puolesta henkensä antaneille kolttasamelaisille muistomerkki Sevettijärvelle

 

Sevettijärvellä vietettiin kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Juhlan yhteydessä paljastettiin muistomerkki Suomen sodissa 1939-1945 henkensä antaneiden ja Petsamoon haudattujen kolttasaamelaisten muistolle Trifon Petsamolaisen kirkon pihapiiriin Sevettijärvelle.

Hankkeessa ovat olleet mukana Näätämön kyläyhdistys ry. sekä Kolttien kyläkokous ja Lapin ortodoksinen seurakunta. Varojen keräys hankkeeseen aloitettiin kirpputoritoiminnalla Peuralammen Campingin tiloissa. Hanketta ovat merkittävästi tukeneet rahallisella avustuksella Maanpuolustuksen kannatussäätiö ja Urlus-Säätiö. Kivipaaden muistomerkkiä varten on lahjoittanut Tulikivi Oy.  Muistomerkin suunnittelija on Sami Wirkkala.

Sota-aikana kaatuneista kolttasaamelaisista kymmenen oli Suonikylän alueelta, yksi Petsamonkylästä ja yksi Paatsjoen kylän alueelta. Kaikki ovat menettäneet henkensä jatkosodan aikana, ja heidän viimeinen leposijansa oli Parkkinassa, Petsamon Pyhän Andreaksen kirkon vierellä olleella sankarihautausmaalla.

Teksti: Irja Jefremoff
Kuvat: Inarilainen- lehti