KANSALLINEN VETERAANIPALKINTO VUONNA 2022

KANSALLINEN VETERAANIPALKINTO VUONNA 2022

Tammenlehvän Perinneliitto ry yhteistoiminnassa Kaatuneiden Muistosäätiön kanssa jakoi 14. kerran Kansallisen veteraanipalkinnon. Palkinnon tarkoituksena on muistaa veteraanityössä tai veteraanien perinnetyössä kunnostautuneita henkilöitä. Palkinnolla halutaan myös kannustaa uusia henkilöitä tähän arvokkaaseen työhön. Vuodesta 2021 lähtien palkinto on voitu myöntää myös yhteisölle.

 

Palkinnon saajaksi voidaan aikaisempaan tapaan valita yksityisiä henkilöitä, jotka ovat poikkeuksellisen merkittävällä henkilökohtaisella työllään paikallisella tasolla osoittaneet, että veljeä tai sisarta ei jätetä. Veteraanipalkinnolla on ensisijaisesti tarkoitus muistaa yksityisiä järjestön ulkopuolisia henkilöitä.

 

Veteraanien perinnetyöstä palkittiin vanhempi rajavartija evp. Pekka Moilanen hänen pitkäaikaisista ja merkittävistä ansioistaan sotavainajatyössä kotiseudullaan Sallassa. Hän on pitkän linjan vapaaehtoisetsijä, joka on mm. ollut perustamassa etsintäryhmää, joka avusti poliisiviranomaisia partisaani-iskujen uhrien etsimisessä. Veteraanien perinnetyöstä palkittiin myös entinen työnjohtaja Asko Tanhua, joka on omatoimisesti ja aktiivisesti pitänyt Ivalon sankarihautausmaan mallikelpoisessa kunnossa. Kaunialan sairaalan pitkäaikainen espoolainen vapaaehtoistyöntekijä Pirjo Puro palkittiin 15 vuotta kestäneestä työstään veteraanien auttamisessa.

 

Elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna Vaasan Rintama- ja Sotaveteraanien naisjaoston Aino Siltaselle. Siltanen on tehnyt yli 30 vuotta kestävän ansiokkaan, merkittävän ja monipuolisen vapaaehtoiselämäntyön vaasalaisten veteraanien, puolisoiden ja leskien parissa veteraaniyhdistyksessä, avopuolella, laitoksissa ja kaupunginsairaalan vuodeosastoilla.


Toisen kerran jaettiin veteraanien perinnetyön yhteisöpalkinto. Sen sai koillishelsinkiläinen Partiolippukunta Maahiset ry. Itsenäisyyspäivän alla 1970 lippukunta otti vastuulleen Malmin hautausmaan sankarihautojen (n. 300 kpl) itsenäisyyspäivän kynttilävalaistuksen. Vuoden 2021 itsenäisyyspäivä oli siten 51. vuosi, jolloin partiolaiset kävivät sytyttämässä kynttilät.

Perinteisesti palkinto jaetaan kansallisen veteraanipäivän vieton yhteydessä 27.4. Veteraanipalkinnon luovutus kullekin viidelle vastaanottajalleen järjestetään asuinpaikkakunnittain.