On aika kiittää

On aika kiittää

 

Pian Suomen juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän viettoon joulukuun 6.päivänä. Sata vuotta kestänyt itsenäisyys ei ole ollut itsestään selvä asia, vaan kansakunnan itsenäisyyttä on jouduttu puolustamaan ankarina sotavuosina, jotka alkoivat marraskuussa 78 vuotta sitten. Talvisodan alkaminen johti suomalaiset vuosia jatkuneeseen selviämistaisteluun, jonka tuloksena suurista menetyksistä ja uhrauksista huolimatta onnistuttiin säilyttämään Suomi itsenäisenä, demokraattisena valtiona.

Rauhan aikana syntyneiden ja kasvaneiden on lähes mahdotonta tietää, millaisissa oloissa veteraanisukupolvi joutui työskentelemään sota-aikana.  Kodin ja läheisten ihmisten menetykset, puute elintarvikkeista ja vaatteista sekä jatkuva pelko leimasivat arkea, josta täytyi kuitenkin jotenkin yrittää selvitä.

Sotiemme veteraanit eivät aina ole saaneet ansaitsemaansa tunnustusta poliittisilta päättäjiltä eivätkä ehkä lähipiiriltäkään. Onneksi tilanne on muuttunut, ja veteraanien työtä Suomen hyväksi osataan jo arvostaa. Moni veteraani on jo poistunut keskuudestamme, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä kertoa siitä kiitollisuudesta, jota voimme tuntea niitä ihmisiä kohtaan, jotka itseään säästämättä puolustivat Suomea. Heidän ansiostaan voimme viettää itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlia.

Suuri kiitos sotiemme veteraaneille!

Seija Niinistö-Samela