SOTAINVALIDIEN VELJESLIITTO

Etusivu > Veteraaniperinne > Sotahistoriallista materiaalia sisältävät arkistot>Sotainvalidien veljesliitto

Luetteloon on pyritty keräämään tiedot Sotainvalidien Veljesliiton yhdistysten ja naisjaostojen nimistä, toiminta-ajoista sekä arkistojen sijaintipaikasta. Jos toiminta jatkuu edelleen, perustamisvuoden jälkeen on vain viiva. Arkistoaineksen määrä hyllymetreinä (hm) on ilmoitettu, mikäli se on tiedossa. Jos on tiedossa, että arkistoaineiston rajavuodet ovat erilaiset kuin yhdistyksen toiminta-aika, tämä on ilmoitettu.

Tiedot on kerätty SV:n yhdistyksille vuonna 2005 tehdyn kyselyn avulla, yhdistysten historiikeista sekä arkistolaitoksen Vakka-tietokannasta (www.narc.fi).

Tietojen päivityksiä otetaan vastaan Sotainvalidien Veljesliiton keskustoimistossa, puh. 09 – 478 500, Ratamestarinkatu 9 c, 00520 Helsinki, sähköposti: keskus.tsto@sotainvalidit.fi

Yhdistysten nimet on lyhennetty. Kaikkien osastojen nimi alkaa sanoilla: ”Sotainvalidien Veljesliiton” ja/tai ”Krigsinvalidernas Brödraförbund”, esimerkiksi ”Sotainvalidien Veljesliiton Helsingin sotainvalidit ry.” Kun arkistoa etsitään esimerkiksi Vakka-tietokannasta, on muistettava lisätä nimen alkuosa. Vuoteen 1955/1956 asti osastojen nimi oli muotoa ”alaosasto” tai ”underavdelning”, esimerkiksi ”Krigsinvalidernas Brödraförbund underavdelning i Borgå r.f.”

Kaikki yhdistykset eivät tietoja kerättäessä olleet vielä tehneet päätöstä arkiston tulevasta sijoituspaikasta. Tarvittaessa arkiston sijaintipaikkaa voi tiedustella kyseiseltä osastolta, piiriltä tai suoraan Sotainvalidien Veljesliiton keskustoimistosta (yhteystiedot yllä). Mahdollisia arkistojen sijaintipaikkoja ovat mm. kunnanarkisto, kotiseutuarkisto, maakunta-arkisto, Kansallisarkisto, paikallinen museo, kuntoutuslaitos sekä sotainvalidien veljesmaja tms. Oheisessa luettelossa kotiseutuarkistoa on saatettu nimittää kunnan tai kaupungin arkistoksi, koska kotiseutuarkisto sijaitsee usein e.m. arkistojen yhteydessä. Jos sijaintipaikaksi on ilmoitettu ”arkisto toimihenkilöllä”, niin toimihenkilön yhteystiedot saa Sotainvalidien Veljesliiton keskustoimistosta. Useimmilla sotainvalidiosastoilla on naisjaosto. Jos naisjaoston arkiston sijaintitieto puuttuu, arkisto voi olla osaston arkiston yhteydessä.

Kansallis- ja maakunta-arkistojen nimistä käytetyt lyhenteet 

 

KAKansallisarkisto
HMAHämeenlinnan maakunta-arkisto
JoMAJoensuun maakunta-arkisto
JyMAJyväskylän maakunta-arkisto
MMAMikkelin maakunta-arkisto
OMAOulun maakunta-arkisto
TMATurun maakunta-arkisto
VMAVaasan maakunta-arkisto
Pys.säil.Pys.säilytyspaikka eli paikka, jonne asiakirjat toimitetaan yhdistyksen toiminnan päätyttyä
K.V.Sotainvalidien Veljesliiton arkistosihteeri Kaarina Vienola (eläkkeelle 2006)

 

Näin löydät etsimäsi yhdistyksen nimen tietokonetiedostosta nopeasti:

  1. valitse ylävalikosta ”Muokkaa”,
  2. valitse ”Etsi”,
  3. syötä yhdistyksen nimen alkuosa (huomioi taivutus, esim. Virrat -> Virtain osasto),
  4. valitse ”Etsi seuraava” tai ”Etsi tältä sivulta”, jos olet internetissä.

Sotainvalidien Veljesliitto ry. 1940-. Arkisto: 1938-1976 KA, 40.00 hm. Aineistoa luovutettu lisää, mutta se ei vielä näy Vakka-tietokannassa (tilanne 1/2006).

Sotainvalidien Veljesliitto ry. 1940-. Sotainvalidien Veljesliiton kartat ja piirustukset (kokoelma). Arkisto: 1920-1960 KA.