SUUR-SAVON SOTAVETERAANIPIIRI PERINNEYHDISTYKSEKSI

SUUR-SAVON SOTAVETERAANIPIIRI PERINNEYHDISTYKSEKSI

Suur-Savon Sotaveteraanipiiri on päättänyt muuntua alueelliseksi perinneyhdistykseksi

Suur-Savon alueella toimivien veteraanijärjestöjen edustajat ja monilukuinen kirkkokansa oli kokoontunut tiistaina 13.3.2023 Mikkeli Tuomiokirkkoon Talvisodan päättymisen muistopäivän vieton messujumalanpalvelukseen.

Muistopäivän koordinaattorina toimi Ristimäen alueseurakunnan kappalainen, kouluneuvos Jyrki Koivikko. Hän myös piti messujumalanpalveluksen saarnan. Siinä hän koskettavasti muistutti mieliimme talvisodan syttymisen ja sodan menetysten sekä seurausten vaikutukset kansakuntaamme – yhtymäkohtia on nähtävissä tänä päivänä ukrainan kansan taistelussa Venäjän hyökkäyssodassa maahantunkeutujaa vastaan.

Rintamaveteraaniliiton Suur-Savon piiri puheenjohtajansa, maakuntaneuvos Juhani Alasen johdolla huolehti muistopäivän suunnittelusta. Musiikista vastasivat Rakuunasoittokunta, Rintamaveteraanikuoro ja Rantakylän yhtenäiskoulun Kastanjakuoro johtajanaan Juha Lindbohm sekä kanttori Päivi Karjalainen. Seurakunnan henkilökunta huolehti käytännön toimista ja vieraiden muusta hyvinvoinnista.

Molemmat kuorot ja soittokunta esittivät Kalervo Hämäläisen ”Veteraanin iltahuudon” , jonka säkeiden sanoma velvoittaa meidät perinteiden vaalimiseen ja sanoman välittämiseen tuleville sukupolville.

Kuorolaisten tuoreet kommentit: ”Tänään koulumme Kastanjakuoro oli esiintymässä talvisodan päättymisen juhlassa. Oli hienoa esittää Veteraanin iltahuuto yhdessä Veteraanikuoron kanssa.

Sotiemme veteraaneille kunniaa tehden!”

Ehtoollisen jälkeen rintamaveteraanien seppelpartio lähetettiin matkaan Rakuunasoittokunnan tahdittaman ”Narvan marssin” vaikuttavin sävelin.

Messujumalanpalveluksen päätyttyä seurakuntakeskuksen Ristimäkisalissa nautitun lounaan ja kirkkokahvien jälkeen Suur-Savon Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja, rakennusneuvos Eero Kaitainen talvisodan syttymisen syistä ja sen päättymisestä kummunneista muistoista käytti vaikuttavan puheenvuoron Ukrainan nykytilanteeseen viitaten:

”Arvoisa veteraanipolvi ja hyvät isänmaan ystävät!

Katsoin lauantaina Ukrainan tukikonserttia ja se herkisti mielen.
Käsittämätöntä, miten naapurin ”uusi Stalin” voi suorastaan maailmaa pilkaten käydä brutaalia tuhoamissotaa Ukrainassa hävittääkseen omien sanojensa mukaan koko kansan.

Viimeistään nyt on kaikille suomalaisille tullut selväksi, mitä veteraanit ja veteraanipolvi ovat isänmaan pelastamiseksi tehneet ja uhreja antaneet.
Ennen talvisotaa ja sodassa Neuvostoliiton uhka yhdisti suomalaiset. Nyt on tapahtumassa samaa. Tuki maanpuolustukselle on vahvaa ja yhteisymmärrys maamme turvallisuutta vahvistavista ratkaisuista on laajaa.

Veteraanipolvi on väistymässä ja vastuu tulevaisuudesta on meillä jälkipolvilla.
Valmistelemme veteraanien muiston ja perinteiden kunnioittamista laaja-alaisesti.
Tärkeintä varmasti veteraanienkin mielestä on, että isänmaan puolustuksesta pidetään huolta niin, että vapaus turvataan.
Tämän ovat historia, Ukrainan tapahtumat ja naapurimme diktaattorin mielettömät toimet karusti opettaneet. Järkyttävää on myös se, että merkittävä osa venäläisistä näyttää tukevan johtajansa hulluutta.

Perinnetyön valmistelua on liittojen johdolla järjestöissä tehty jo pitkään.
Tarkoitus on perustaa maahan perinneyhdistysten verkosto, joka tulee jatkossa toimimaan Tammenlehvän perinneliiton ohjauksessa. Liittojen suositus on, että perinneyhdistykset muodostetaan sääntömuutoksin Sotaveteraaniliiton piirien pohjalle, jolloin kannattajajäsenet saadaan luontevasti mukaan. Näin on jo suurelta osin tapahtunut ja näin tullaan toimimaan myös Etelä-Savon alueella. Tällöin myös nykyiset veteraaniyhdistykset tulevat lopettamaan toimintansa. Erityisen tärkeää tässä muutosvaiheessa on se, että kaikista veteraaneista ja myös puolisoista sekä leskistä huolehditaan. Hyvinvointialue tulee tässä olemaan keskeinen yhteistyötaho.

Tärkeitä yhteistyötahoja tulevat olemaan kunnat ja seurakunnat sekä alueella toimivat Tammenlehvän jäsenjärjestöt kuten reserviläiset ja naisten maanpuolustusjärjestöt. Yhteys kouluihin ja nuoriin on välttämätöntä, jotta toiminta kehittyy ajan mukana. Paikalliset perinteet ja isänmaan juhlapäivien vietto pitävät perinteet elävänä.
Yhdistysten kannattajajäsenten toivotaan aktiivisesti osallistuvan myös tulevaan perinnetyöhön.

Lopuksi on ilolla todettava valtiovallan alustavat linjaukset ja tuki perinnetyölle jatkossa.
Päämajakaupungin erityisrooli on myös saamassa tukea. Esityksiä on kuitenkin alueella vietävä aktiivisesti eteenpäin.

Lämmin kiitos vielä seurakunnan edustajille tästä juhlasta .
” Kunnia Suomelle ja Slava Ukraina”.”

Talvisodan päättymisen muistopäivän vietto 13. päivä maaliskuuta yksi niistä vuosittain toistuvista merkkipäivistä, joita paikallisten toimijoiden tulee järjestää. Muita ovat: Kansallinen veteraanipäivä ja siihen liittyvä veteraaniviikko, Kaatuneitten muistopäivä, elokuussa Sotainvalidien päivä, Jatkosodan päättymispäivä ja Itsenäisyyspäivä.

Talvisodan päättymisen muistopäivä ja sen järjestelyissä mukana olleet veteraanijärjestöt, seurakunta ja kaupunki, Rakuunasoittokunta, kuorot osoittivat, mitä yhdessä toimien voidaan veteraanien perintöä vaalia ja kertoa viesti nuorille – ”Himmetä ei muistot, koskaan saa”

Esko Vuokko
Perinneyhteyshenkilö